Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

11 aanhoudingen in grootschalig onderzoek naar merkvervalste kleding

De FIOD heeft op dinsdag 30 januari en woensdag 7 februari in een onderzoek elf aanhoudingen en zes doorzoekingen verricht. Drie mannen (30, 21, 19) en een 22-jarige vrouw uit Groningen, de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier en Assen worden verdacht van de handel in merkvervalste kleding en witwassen. Zeven mannen (in de leeftijd van 18, 19, 20, 21) uit Groningen, gemeente Westerkwartier, Soest en Tilburg, vermoedelijk geldezels, zijn ook aangehouden en worden verdacht van (schuld)witwassen.

Op 30 januari zijn doorzoekingen verricht in vijf woningen in Groningen en de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier. Daarbij is beslag gelegd op merkvervalste kleding, horloges en sieraden, vier auto’s, contant geld en administratie. De 30-jarige man uit Groningen, de hoofdverdachte, is op 2 februari voorgeleid aan de Rechter-Commissaris en wordt 14 dagen gehouden. De overige verdachten worden na verhoor vrijgelaten.

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst en richt zich op de handel in merk vervalste kleding en het witwassen van de gelden die daarbij zijn verkregen. Op een telefoon van de hoofdverdachte werden grote hoeveelheden chatberichten aangetroffen. Uit deze berichten bleek volgens het onderzoeksteam dat de 30-jarige man uit Groningen, vanaf oktober 2020 tot en met heden, een handel in merkvervalste kleding coördineerde. Zo voerde de verdachte gesprekken met personen die kleding wilden kopen en met de vermoedelijke geldezels. Voor de verkoop en de betaling van de kleding maakte hij in eerste instantie gebruik van zijn eigen bankrekeningen. Op een gegeven moment maakte de verdachte gebruik van zogenaamde geldezels. De bankrekeningen van deze verdachten werden vermoedelijk gebruikt om het risico van de Groninger te beperken en uit het zicht te blijven van de Belastingdienst. Sommige geldezels speelden ook een rol in de kledinghandel van de Groninger.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De valse merkartikelen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Het op de markt brengen – en dus ook weggeven – van merkvervalste goederen is een strafbaar feit.

Ter informatie!  Merkenfraude en criminele organisaties

Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang

Ter informatie!  Geldezels

Een geldezel stelt zijn bankpas of –rekening ter beschikking, die door oplichters en andere criminelen worden gebruikt om crimineel verkregen geld weg te sluizen en krijgt daarvoor doorgaans een kleine vergoeding. De geldezel is echter wel aansprakelijk voor het verdwenen geld. Daarnaast wordt de bankrekening van de geldezel geblokkeerd en kan de geldezel moeilijk een nieuwe bankrekening openen. Omdat je verder als geldezel centraal geregistreerd wordt, heeft dit grote gevolgen voor elk contact met een bank in de toekomst. Geldezels worden doorgaans met een mooi verhaal gestrikt op een schoolplein, via een kennis of sociale media. Geldezel spelen lijkt makkelijk geld verdienen, maar is strafbaar.

Ter informatie!  Aanpak witwassen

Het voorkomen en bestrijden van witwassen bestaat uit een verscheidenheid aan maatregelen en wetgeving die tezamen moet zorgen voor een effectieve aanpak. Dit begint aan de voorkant met preventie en effectieve wet- en regelgeving, in het toezicht met effectieve poortwachters en aan de achterkant met de opsporing.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261
Mail: fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :