Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen omtrent de FIOD. 

Wat is de FIOD?

De FIOD is dé opsporingsdienst van financiële en fiscale criminaliteit in Nederland.

Is FIOD van de Belastingdienst?

De FIOD is een onderdeel van het Directoraat-Generaal Belastingdienst en verantwoordelijk voor het opsporen van financiële en fiscale criminaliteit.

Welk ministerie is verantwoordelijk voor de FIOD?

FIOD valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid van zowel de Minister van Financiën als de Minister van Justitie en Veiligheid. De FIOD is onderdeel van de Belastingdienst en de opsporingsdienst van het ministerie van Financiën.

Wat betekent de naam FIOD?

Oorspronkelijk betekent de naam Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst. Na de samenvoeging met de Economische Controle Dienst in 2000 vervalt die letterlijke betekenis en wordt FIOD alleen nog gebruikt als merknaam, niet meer als afkorting.

Waar is FIOD gevestigd?

FIOD werkt in het hele land, op diverse locaties.

Hoeveel mensen werken er bij de FIOD?

FIOD heeft 1592 medewerkers (dd. Juli 2021).

Wat voor onderzoeken doet de FIOD?

FIOD doet in principe onderzoek naar vormen van financiële en fiscale criminaliteit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zwart verdiend geld, witwassen, faillissementsfraude, terrorismefinanciering, illegaal gokken, drugscriminaliteit, illegale sigaretten, subsidiefraude en nog veel meer.

Wat doet de FIOD aan ondermijning?

Lees meer over ondermijning en de aanpak van de FIOD op deze pagina.

Waar kan ik fraude melden?

Fraude melden kan op deze pagina

Kan ik ook anoniem fraude melden?

Dat kan via https://www.meldmisdaadanoniem.nl/

Hoor ik ook wat er met mijn melding gebeurt?

Helaas is het niet mogelijk u op de hoogte te houden wat we met de informatie doen. We zijn gebonden aan wet- en regelgeving op het gebied van geheimhouding en privacy, waardoor het niet mogelijk is te vertellen wat met uw melding is gebeurd.

Kan ik werken bij de FIOD?

De FIOD beoogt een open en diverse organisatie te zijn, met veel loopbaanmogelijkheden. Je moet wel aan de functie-eisen voldoen en we kijken of je integer bent. Heb je een strafblad, of blijkt op een andere manier dat je niet integer bent? Dan kom je niet in aanmerking voor een baan bij de FIOD. Kijk op de website www.werkenvoornederland.nl of er vacatures zijn waarvoor je in aanmerking komt. Je kunt geen open sollicitatie sturen.

Welke opleiding moet je hebben om bij de FIOD te werken?

Het is afhankelijk van wat je precies gaat doen bij de FIOD welke vooropleiding wordt gevraagd. Lees daarom goed de vacature om te weten wat de eisen zijn voor de baan die je op het oog hebt.

Ik ben journalist. Hoe kan ik de persvoorlichter bereiken?