Ga direct naar de inhoud

Vacature Werkstudent Anti Money Laundering Centre

Publicatiedatum 19-04-2022, 14:50

  • Student HBO of WO
  • Een studie met een stevig juridisch component (zoals HBO Rechten/Management Economie en Recht/Rechtsgeleerdheid)
  • 16 uur per week
  • Periode: 3 tot 6 maanden (in overleg)
  • Aanvang: in overleg
  • Standplaats: De Bilt en thuis

Waar zijn we naar op zoek?

Het Anti Money Laundering Centre (‘AMLC’) is een kennis- en expertisecentrum binnen de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (‘FIOD’) waar publieke en private partijen samenwerken om witwassen te bestrijden. Deze samenwerking bevordert de bescherming van de integriteit van het financiële stelsel in Nederland. Vanuit het AMLC worden onder meer bijdragen geleverd aan het formuleren van nieuwe witwastypologieën, worden fenomeenbeschrijvingen opgesteld, projecten gedraaid, grote witwasonderzoeken opgestart en wordt een unieke datapositie opgebouwd en beheerd. 

Het AMLC werkt themagericht. Een van deze thema’s is Financial Safety, dat betrekking heeft op de ‘toestand’ van ons financiële stelsel. Het stelsel kan misbruikt worden voor illegale geld- en goederenstromen in witwasconstructies. Dergelijk misbruik werkt ondermijnend en heeft een verminderd vertrouwen in de Nederlandse rechtstaat tot gevolg. Binnen Financial Safety wordt projectmatig ingezet op het bereiken van een zo hoogwaardig mogelijke toestand van het financieel stelsel.

Wij zoeken een werkstudent die zich binnen het thema Financial Safety kan bezighouden met het in kaart brengen van het Wwft‑speelveld. De Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) is een belangrijk onderdeel van de witwasbestrijding en het integer houden van het financieel stelsel.  Momenteel is de informatie over Wwft-instellingen versplinterd. Wanneer ben je een Wwft-instelling? Welke verplichtingen vloeien daaruit voort? Deze informatie willen we visueel aantrekkelijk samenbrengen, bijvoorbeeld door middel van een stroomschema. Dit zal primair ten behoeve van de opsporingsteams van de FIOD zijn, maar eventueel ook voor toezichthouders en Wwft-instellingen. Een schema kan bovendien mogelijk inzicht geven in (potentiële) lacunes binnen het Wwft-domein. Het is om die reden een pré als je ervaring hebt met het visualiseren van informatie.

Belangrijke competenties die we verder zoeken zijn zelfstandigheid, assertiviteit en analytisch vermogen.

Dus ben jij een student die interesse heeft in witwassen en de juridische implicaties daaromtrent en zou jij weleens een kijkje willen op het snijvlak van opsporing en kennis, dan zij wij op zoek naar jou!

Wat bieden we je?

  • Faciliteiten om plaats- en tijd onafhankelijk te werken, zoals een laptop
  • Een tijdelijk urencontract
  • Een innoverende club collega’s met veel kennis van witwassen
  • Een uniek kijkje in de complexe en boeiende wereld van opsporing

Voor meer informatie over de vacature kun je Victor Ross (vcl.ross@belastingdienst.nl) een e-mail sturen.

Interesse?  Stuur een e-mail met je motivatie en je CV naar FIOD.science@belastingdienst.nl ovv ‘Vacature Werkstudent Anti Money Laundering Centre’.

Categorie: